jazyk
wine Moravský klenot v centru Prahy foto

Vinné sklepy Lechovice, spol. s r.o.

Vinné sklepy Lechovice patří k tradičním výrobcům kvalitních přírodních vín ve Znojemské vinařské podoblasti, kde pěstování révy má hluboké kořeny. Dochované záznamy o největším rozvoji vinařství jsou spojovány s Louckým klášterem ve Znojmě. Roku 1723 bylo v Lechovicích povoleno v zámeckém parku hloubení sklepa, který je v současné době využíván na výrobu těch nejkvalitnějších vín. Sklep byl dokončen o 114 let později, roku 1837. Technické řešení sklepních prostor, které si můžete prohlédnout, zajišťuje stabilní teplotu 12 stupňů Celsia a prostředí ideální pro výrobu a zrání vína v sudech.

Nynější společnost vzniká v roce 1993 a navazuje na dlouholetou tradici lechovického vinařství. Celková plocha vinic společnosti, jejichž poloha je zachována již po staletí, je 230 ha vinic. Vinice spadají do katastru vinařských obcí Borotice, Božice, Oleksovice a Lechovice.

V této oblasti jsou v popředí především bílá aromatická vína. Hrozny díky pomalému zrání a redukované sklizni hroznů dosahují vysoké kvality a aromatičnost typickou pro severní vinařské oblasti. Zvláště vysoce jsou u nás ceněny odrůdy Sauvignon, Pálava a Tramín, čehož důkazem jsou častá ocenění i na mezinárodních výstavách.

Vinné sklepy Lechovice získaly certifikát Integrované produkce hroznů a vína. Základní snahou společnosti je používání biologických způsobů ochrany ve vinici. Společnost byla v lednu roku 2006 certifikována podle normy ISO ČSN EN 9001, která zajišťuje dodržování požadavků tak, aby se jakost výrobků, které firma dodává na trh, stále zlepšovala a byla kontrolována. Dále pak podle normy ISO ČSN EN 14001, která zajišťuje zavedení a udržování takových postupů, které jsou šetrné k přírodě a životnímu prostředí.

Vinné sklepy Lechovice se pyšní největší rozlohou vlastních vinic ve Znojemské vinařské oblasti, což jim umožňuje produkci kvalitních vín s označením plněno vinohradníkem.

Při výrobě vín se využívá jak klasické technologie výroby v dřevěných sudech, tak i moderní zpracování ve velkoobjemových nerezových nádržích za pomoci nových technologií, odstřeďování moštů, čistých kultur kvasinek a řízeného průběhu kvašení. Kvalitní způsob lahvování nám zajišťuje moderní plnicí linka. Naše velkokapacitní klimatizované sklady umožňují dozrávání vína v lahvích ještě před expedicí.

ŽUSY s.r.o.

Rodinnou firmu ŽUSY s.r.o. založili v roce 2000 manželé ing. Marcela a Josef Žufánkovi se svými syny Martinem, Josefem a Janem. Cílem firmy je budování tradičního ovocného lihovaru se zaměřením na výrobu přírodních destilátů a likérů mezi něž patří např. slivovice, hruškovice, absinth, meruňkovice a gin.

U zrodu stáli manželé ing. Marcela a Josef Žufánkovi a jejich synové Martin, Josef a Jan. Společnost podniká v malé obci Boršice u Blatnice poblíž Uherského Hradiště.

Vlastní ovocné sady, které obklopují výrobní areál, se nachází v jedné z nejlepších lokalit na pěstování hlavně modrého ovoce na Moravě. Z něho se vyrábí na moderním destilačním zařízení kolonovou technologií lahodně jemné ovocné pálenky s charakteristickou vůní a chutí, ovlivněnou zdejším mikroklimatem a podložím na úpatí chráněné krajinné oblasti Bílých Karpat.

Všechny produkty jsou vyrobeny z lokálních surovin podle původních, osvědčených receptur, bez použití umělých barviv, ochucovadel a aromat. Ovoce nese certifikát BIO kvality.