jazyk
wine Moravský klenot v centru Prahy foto

Existuje pět základních kritérií, která vám pomůžou poznat, jak je na tom obsah sklenky, kterou držíte v ruce.

Barva
„Barva má téměř nejzásadnější roli při rozeznávání kvalitního vína. Bílé víno by mělo hrát v barvách od světle zelenkavé a žluté až po zlatavě žlutou. K červenému vínu patří paleta od světle rubínových po temně rudé tóny. Nekvalitní víno je typické naopak smutnou barvou s šedivými až nahnědlými odstíny,“

Čistota
Pokud zrovna neochutnáváte burčák, víno by rozhodně nemělo být kalné. Pokud je zakalené, znamená to horší chuť, což je způsobeno přítomnými mikroorganismy. Kvalitní víno by rozhodně mělo být už na první pohled jiskrné, čiré a průzračné.

Vůně
Co se týče vůně, kvalitu od nekvality lze rozeznat poměrně snadno. Nekvalitní víno je už při prvním přivonění cítit cizími pachy se štiplavým a dráždivým dozvukem. Ty jsou obvykle příznakem vysokého obsahu těkavých látek, které by v kvalitním a chutném víně neměly být přítomny. Typické a zároveň také nezávadné je aroma jemně květinové, ovocné nebo minerální.

Chuť
S tou je trochu složitější, protože záleží i na vkusu každého z nás, jakému tipu vína dává přednost. Můžeme nalézt vína od svěžích a ovocných chutí přes jemně kyselé až po ty, které evokují praženou kávu či hořkou čokoládu. Pokud však obsahuje víno příliš velké množství železa či mědi, může se vyznačovat nepříjemnou kovově trpkou chutí. Požitek může narušit také nadbytek kyseliny octové, která chuť vína poškozuje a zkyseluje. Rozpoznat tyto elementy nemusí být nicméně pro laika snadné.

Celkový dojem
„Víno nás musí příjemně zaujmout, navodit v nás sympatický dojem. A pak také touhu ochutnat jeho další doušek, ve kterém poznáme nejen cit vinaře, ale i šťavnaté a voňavé bobule z našich sluncem zalitých vinic.